Rijbewijs halen

Voor het besturen van ieder motorvoertuig is een rijbewijs nodig. Voor het halen van een rijbewijs moet iedereen een examen afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Alle examens bestaan uit een theorie- en praktijkexamen.

Beginnersrijbewijs:

Iedereen die slaagt voor zijn of haar rijexamen auto en bromfiets krijgt de eerste 5 jaar een beginnersrijbewijs. Beginnende bestuurders worden strenger aangepakt wanneer zij zich niet aan de verkeersregels houden.Bepaalde verkeersovertredingen worden geregistreerd bij het Openbaar Ministerie (OM). Na 5 jaar vervalt de registratie als beginnende bestuurder.Wanneer binnen 5 jaar 3 overtredingen staan geregistreerd neemt de politie het rijbewijs in. De politie meldt dit aan het CBR.

Autorijden vanaf 17 jaar:

Het kabinet wil het voor jongeren vanaf 17 jaar mogelijk maken hun rijbewijs (categorie B) te halen. Tot hun 18e kunnen ze dan onder begeleiding van een ervaren bestuurder autorijden.Het kabinet wil 2toDrive in november 2011 als proef laten ingaan, voor een periode van maximaal 6 jaar. Als 2toDrive een positief effect heeft op de verkeersveiligheid, kan het wettelijk worden ingevoerd.

Bromfietsrijbewijs:

Iedereen die 16 jaar of ouder is mag op een bromfiets rijden. Een bromfietsrijbewijs is verplicht, tenzij de bestuurder in het bezit is van een geldig autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A).Het bromfietsrijbewijs bestaat uit een theorie-examen en sinds maart 2010 ook uit een praktijkexamen. Vanaf 15 juni 2011 kunnen jongeren al vanaf 15½ jaar opgaan voor het theorie-examen. En dan mag je vanaf 16 jaar opgaan voor het praktijkexamen.

Motorrijbewijs: Nieuwe regels in 2014 (januari) lees hier meer

Rijden op een motor mag alleen wanneer de bestuurder een motorrijbewijs heeft, het rijbewijs A. Is de bestuurder al in het bezit van een autorijbewijs, rijbewijs B, dan mag hij of zij meteen met de praktijklessen voor de motor beginnen. Is dit niet het geval, dan moet eerst het theoriecertificaat A gehaald worden voordat er gestart mag worden met de praktijklessen.Het praktijkexamen is gesplitst in twee delen, het examen voertuigbeheersing en het examen verkeersdeelneming. Over de examens is meer te lezen op de website van het cbr.

Aspirant-motorrijders kunnen vanaf 1 januari 2014 rechtstreeks instromen in categorie A2 voor de middelzware motor. Om het rijbewijs te halen, moeten aspirant-motorrijders eerst een theorie-examen en een tweedelig praktijkexamen doen.

Vanaf 2014 mag een cursist voor het rechtstreekse rijbewijs A2 vanaf 20 jaar beginnen met rijlessen.

U mag alleen op een motor rijden als u in het bezit bent van een motorrijbewijs, het rijbewijs A. Sinds 19 januari 2013 zijn er 3 soorten motorrijbewijs: A1, A2 en A. Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) u nodig heeft, hangt af van het motorvermogen, uw leeftijd en ervaring:

Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.

Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. U moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben.
Met ingang van 1 januari 2014 kunt u het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat u eerst rijbewijs A1 heeft gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar.

Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. U moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Rijbewijs aanhangwagen:

Deze opleiding is bestemd voor mensen die na 1 januari 1984 het rijbewijs b (personenauto) hebben behaald en die willen gaan rijden met een trailer of aanhangwagen. De opleiding is noodzakelijk als het ledig gewicht van het trekkend voertuig lager is dan het ledig gewicht vermeerderd met laadvermogen van de aanhangwagen. Ook als het totale gewicht van de combinatie groter is dan 3500 kg.Voor deze categorie is geen Theorie-certificaat nodig!

Theorie:

Als je praktijkexamen gaat doen voor de categorie auto- motor en bromfiets moet je in het bezit zijn van een theorie certificaat.Dit certificaat is 1,5 jaar geldig. Uw eigen datum reserveren kijk dan op cbr.

Bestel hier je eigen theoriemateriaal online

 

Rijschool Richard Veen

Wij geven rijlessen in: Veendam Pekela StadskanaalScheemdaZuidlarenWinschotenGroningenAssenEmmen Winsum, e.o.

Andere gebieden in overleg. Bel ons voor de mogelijkheden. (0598) 630706