Rijbewijs halen

Voor het besturen van ieder motorvoertuig is een rijbewijs nodig. Voor het halen van een rijbewijs moet iedereen een examen afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Alle examens bestaan uit een theorie- en praktijkexamen.

Beginnersrijbewijs:

Iedereen die slaagt voor zijn of haar rijexamen auto en bromfiets krijgt de eerste 5 jaar een beginnersrijbewijs. Beginnende bestuurders worden strenger aangepakt wanneer zij zich niet aan de verkeersregels houden.Bepaalde verkeersovertredingen worden geregistreerd bij het Openbaar Ministerie (OM). Na 5 jaar vervalt de registratie als beginnende bestuurder.Wanneer binnen 5 jaar 3 overtredingen staan geregistreerd neemt de politie het rijbewijs in. De politie meldt dit aan het CBR.

Autorijden vanaf 17 jaar:

Het kabinet wil het voor jongeren vanaf 17 jaar mogelijk maken hun rijbewijs (categorie B) te halen. Tot hun 18e kunnen ze dan onder begeleiding van een ervaren bestuurder autorijden.Het kabinet wil 2toDrive in november 2011 als proef laten ingaan, voor een periode van maximaal 6 jaar. Als 2toDrive een positief effect heeft op de verkeersveiligheid, kan het wettelijk worden ingevoerd.

Hoe zijn de regels voor het motorrijbewijs?

A1 rechtstreeks

Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

 

A2 rechtstreeks

Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2

 

A rechtstreeks

Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

 

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW) 
 • Motor van de categorie A

 

Geldigheidsduur theorie en AVB

Als je AVB-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen of een geldig rijbewijs B hebben.
Als je AVD-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen én voor het AVB-praktijkexamen van dezelfde categorie.

Het resultaat van je theorie-examen is 1,5 jaar geldig.
Het resultaat van je AVB-praktijkexamen is 1 jaar geldig.

Het getrapte systeem

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Rijbewijs aanhangwagen:

Deze opleiding is bestemd voor mensen die na 1 januari 1984 het rijbewijs b (personenauto) hebben behaald en die willen gaan rijden met een trailer of aanhangwagen. De opleiding is noodzakelijk als het ledig gewicht van het trekkend voertuig lager is dan het ledig gewicht vermeerderd met laadvermogen van de aanhangwagen. Ook als het totale gewicht van de combinatie groter is dan 3500 kg.Voor deze categorie is geen Theorie-certificaat nodig!

Theorie:

Als je praktijkexamen gaat doen voor de categorie auto- motor en bromfiets moet je in het bezit zijn van een theorie certificaat.Dit certificaat is 1,5 jaar geldig. Uw eigen datum reserveren kijk dan op cbr.

Bestel hier je eigen theoriemateriaal online

 

Rijschool Richard Veen

Wij geven rijlessen in: Veendam Pekela StadskanaalScheemdaZuidlarenWinschotenGroningenAssenEmmen Winsum, e.o.

Andere gebieden in overleg. Bel ons voor de mogelijkheden. (0598) 630706